3 Sagan om läkaren och patienten

Det var en gång en läkare som noggrant undersökte sin patient och kom fram till att patienten led av en mycket allvarlig sjukdom. I värsta fall var den livshotande. Men det fanns en möjlighet att bota patienten, men då måste han ta en mycket besk medicin och helt lägga om sin livsstil. Läkaren kände sig tveksam då han insåg att patienten skulle må dåligt av att få höra den allvarliga diagnosen. Patienten skulle till och med kunna få diagnosångest. Som en varm humanist vill han ju heller inte göra patienten orolig. Sedan kände han sig tveksam om att lägga sig i patientens livsstil eftersom det är en personlig och känslig fråga. Han kunde ju dessutom verka moraliserande.

Läkaren hade länge arbetat för att hans praktik skulle bära sig ekonomiskt och han hade nu äntligen fått näsan över vattenytan. Tänk om patienten skulle bli så besviken att han gick till en annan läkare! Han visste att det lätt kan hända då det fanns andra doktorer som inte trodde på den allvarliga diagnosen trots att det fanns tydliga vetenskapliga bevis. Dessa läkare kunde ge tröst och förklara att visst – inte var sjukdomen helt ofarlig, men man kan leva som vanligt och inte behöva göra några större förändringar i livet. Bara några små och obetydliga. Och snart har nog läkarvetenskapen uppfunnit en ny medicin som kan bota sjukdomen. Det fina i kråksången var ju också att det gick att tjäna pengar på den nya medicinen.

Läkaren började känna sig helt förvirrad. Han ville inte göra patienten orolig och tänk om de andra läkarna hade rätt! Han beslutade därför att inte berätta sanningen för patienten. Då skulle han ju även få behålla honom. Åtminstone så länge patienten var vid liv. Till historien hör också att läkaren var med i miljöpartiet, men det hör ju inte hit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s