7 Två politiska dimensioner

Nu när samhället kräver stora förändringar är det viktigt att vi för en ideologisk diskussion om hur samhället skall utvecklas. För att stimulera den debatten har jag gjort en politisk ”karta” med två dimensioner. En vänster – högerdimension och en miljödimension.  Jag har också satt in partierna där jag tycker att de hör hemma och var jag hör hemma. Var tycker du att du vill placera partierna och dig själv?

Miljödimensionen kan behöva förklaras. Förnekare framgår av ordet. Ekologisk modernisering innebär att man anser att miljöprolemen kan hanteras inom samhällssystemets ramar med ny teknik, klimatsmarta bilar, fönyelsebar energi, sopsortering och med något man kallar ”hållbar tillväxt”. Ekologiska postmodernister anser att man i grunden måste göra förändringar av vårt ekonomiska, sociala och politiska system för att hantera de ekologiska problemen. Dark mountain-rörelse anser att det är för sent att göra något och att man måste förbereda sig för de ekologiska katastroferna. De han gett upp tron på miljörörelsen och deras kampanjer. En ekofachist anser att djuren och naturen är viktigare än människan som bara ställer till ekologiska problem och är överflödig.

Anledningen till att jag placerat Miljöpartiet på två ställen är att jag tycker att deras partiprogram är radikalare än deras förda politik. I dagspolitiken närmar man sig en nyliberal hållning bl.a. med synen på privatiseringar. MP brukar hävda att man inte befinner sig på V-H-dimensionen utan enbart på miljödimensionen. Det anser jag vara en omöjlighet om man skall ta ställning i politiska frågor. Till exempel till frågan om ekonomiskt system och tillväxt, frågor om solidaritet, arbetslinjen, arbetstidsfrågor, sjukförsäkringsfrågor eller i privatiseringsfrågor.

Här nedan får du en länk till en PowerPoint-bild med de två politiska dimensionerna som du kan kopiera in i din egen PowerPoint. Sedan kan du markera var du tycker att partierna och du själv hör hemma. Diskutera med din omgivning och sänd gärna din bild och synpunkter till min E-post eller använd komentarfältet. Bilden brukar ge underlag till en konkret och engagerad diskussion. Vi behöver en ideologisk diskussion!  Två Politiska dimensioner

Annonser

Ett svar till “7 Två politiska dimensioner

  1. Hej Bo, väldigt bra och intressant blott det här! ska lätt följa den.

    Mvh Erik fd omst. Gästrikland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s